
Benvinguts a l’any 2050. L’altre dia pensava en la situació de fa uns anys del català; avui tan sols un record agredolç. Déu meu, com ha plogut des d’aleshores! Pensava en el professor de la meva neta, català fins a la medul·la, i en el comentari que em va fer, tot somrient, just abans de marxar de l’escola: “ Encara recordo quan tot això que els hi explico ho vaig aprendre en castellà”. Això, avui en dia, ha passat a formar part de la història. Des que Catalunya és independent tot ha canviat. La gent que vingué a viure a aquest país i que era de parla no catalana aviat van decidir, vist les exigències d’un país que anteriorment havia estat oprimit pel que ara s’anomena EEE (Els Estats Espanyols), emplenar les aules on s’ensenyava català a tots els nivells i avui en dia a cada municipi, vila i ciutat les acadèmies catalanes és un dels negocis més creixents i eficaços.
La política catalana va decidir filar prim en les qüestions lingüístiques que sempre havien quedat pendents i finalment s’aconseguí, també gràcies a la independència d’aquest país, que el català passés a ser una de les llengües més parlades d’Europa. Els polítics que governaven Catalunya van decidir invertir un nombre elevadíssim de diners en les, avui en dia, famoses acadèmies catalanes, on l’ensenyament del català és el plat fort. També van invertir molts diners en els mitjans de comunicació, bàsicament en els vuit canals de televisió catalans, i, evidentment, en els diaris, els quals actualment s’editen única i exclusivament en català. Molta de la gent que viu en aquest país s’hi va oposar, afirmant que s’estava imposant el català, però al llarg del temps van entendre que era la llengua originària del país i que si no s’aplicava una política lingüística dura i ferma aquesta llengua desapareixeria. Recordo tots els carrers plens de cartells on s’hi podia llegir quelcom semblant a “parlar català és bo, fes un favor al teu país” i un munt de suplements culturals a sobre els bancs de les places, a sobre les barres de bar, a tot arreu, que explicaven la història del català i que intentaven conscienciar a tothom que era important que la gent parlés en català.
És inevitable somriure quan recordo que era jove i que caminava pels carrers esquivant els paletes que em deien “vaya pedazo tetas”. Ara, a la meva neta, li diuen “quin parell de memelles”. És curiós, fins i tot el llenguatge més vulgar ha canviat d’idioma. La consciència lingüística s’ha apoderat de tothom, no hi ha ningú que desconegui la història del català, ni tan sols les poques persones que avui en dia no tenen estudis. Aquest país s’ha culturitzat molt en poc temps! Encara recordo quan alguns sectors espanyols d’extrema dreta deien que el català i el seu aprenentatge representava el trencament del que abans es deia Espanya (actualment els EEE).
Si passejaves per Barcelona, actualment capital de Catalunya, era corrent veure els cartells de les botigues escrits en castellà; sí, encara que costi de creure. Els polítics que actualment governen aquest país van decidir, d’això ja fa uns quants anys, que els cartells de les botigues havien de ser escrits, com a mínim, en català. Tornaren a invertir diners a favor de la nostra llengua, aquest cop en inspectors que s’encarregaven de visitar tots els locals de totes les poblacions de Catalunya i de sancionar, amb multes gairebé impagables, a aquells propietaris que no complien la llei lingüística del país.
Enrere han quedat les institucions que no utilitzaven el català com a llengua vehicular, enrere han quedat les dictadures que provenien dels EEE, enrere ha quedat l’impossible. Ara ja no fa tanta por somniar. Benvinguts a l’any 2050.
11 comentaris:
Fanny, tant de bo això que expliques al text fos veritat d'aquí a uns quants anys... Tots els que ens sentim catalans hem somniat amb aquest fet, però realment saps que això no serà així; si més no mentre tinguem de candidats a president de al generalitat gent com el senyor josé montilla que per no ser no és ni català que no sap ni parlar mínimanet correctament el nostre idioma, que no ha ballat en la seva puta vida una sardana; que no coneix a cap grup de música català, que no ha aant mai a cap manifestació de l'11S per què no sap ni què celebrem els catalans... i podria dir més coses pero no val la pena. EN fi que tant de bo això fos així pero serà molt i molt difícil i els filòlegs hi haurieu de posar més de part vostra per aconseguir-ho.
VInga Salut i Revolució!!
Doncs sí, Marc, seria increïble i jo crec que no hi ha coses impossibles, ni molt menys fets. Aquest és un desig sociolingüístic, un anhel que amb l'esforç del qui "manen" pot ser real, versemblant. Només falten un seguit d'inversions econòmiques i un pla estratègit i de política lingüística factible. Provablement no puc parlar amb la certesa amb la qual parlen els qui ho estan estudiant plenament i a fons, però el més important no és saber què s'ha de fer, sinó saber què no s'ha de fer. Potser algun dia, i així ho desitjo, a base d'estudiar les polítiques lingüístiques que no s'han d'aplicar en sorgirà alguna que veritablement podrà donar el fruit esperat. Visca Catalunya i visca, sobretot, la llengua catalana.
Que voleu que us digui! La situació que has descrit em sembla la situació típica d'un estat dictatorial. En George Orwell fa quelcom semblant quan descriu el món originari controlat pel gran germà. si vols algun exemple real i no literari (tot i que ens hauriem de preguntar si no s'ha fet real el món descrit a 1984) la policia politica de Franco o les SS alemanes ens serveixen plenament.
No se com ho veieu tot plegat, però això de "la mà ferma" a mi no m'agrada en absolut. Si aquesta és l'única solució (i vull creure que NO!) prefereixo que desaparegui el català. Si haig de moure algun dit, prefereixo que sigui en favor de la llibertat, del lliure desenvolupament dels individus. No ets pas més "culte" (suposo que utilitzes aquesta paraula com a sinònim "d'intel·lectual...) per parlar el català. ´L'imposició mai es la solució, i sincerament he flipat molt quan he llegit això; m'he imaginat que realment vivia en aquesta situació i t'asseguro que m'ha provocat més pell de gallina i por que felicitat. No vull viure en un món on la totalització, l'imposició, l'obligatorietat siguin el pa de cada dia. el fi no justifica per res els mitjans, "la victoria a qualsevol preu" que deia el Churchill no em serveix!
I respecte a que "el català es una de les llengues mes parlades d'europa"...per què cullons vull que sigui de les mes parlades?? que passa, Fanny, vols que Catalunya sigui l'unica cultura mundial? vols tornar a dominar la mediterranea? et vols alçar en armes (diga-li armes,diga-li inspectors) i imposar, no tant sols en el territori,sinó a la mitat d'europa! el catala?? Jo vull que els meus fills tinguin el dret d'educar-se en aquest idioma i en aquesta cultura, no m'interessa en absolut (lluitaria en contra!) la conquesta!
Salut!
fanni soc jo un altre cop, ke resulta ke no mavia llegit alguna part de l'escrit i he vist ke la montse te rao.. a part de ser un bon escrit humorístic, i poc real, no estic d'acord en que s'imposi el català, pensa que un poble com més llengües sap, més ric és i no crec en què la independencia ha d'obligar a la gent a parlar català. Estic d'acord que no es pot perdre kes la meva llengua i me l'estimo molt i la defensaré fins a la mort si cal, però mai obligaré a algú a parlar-la, i menys amb investigadors ke posin multes; estaríem fent el que en francu( ciscu pels amics) va fer amb le nostre estimat país i no vull que sigui aixi encara ke ara estiguem de la banda dels vencedors! En fí romiat bé tot això de la imposició d'una llengua ke jo no u tinc tant clar!!!
PD: rectificar és de savis!!
No estic d'acord amb vosaltres. Primerament estem parlant de la llengua catalana. Aquesta, la llengua catalana, s'està convertint en una llengua minoritària en el seu hàbit natural, en el seu propi territori, i no estic parlant d'un territori geogràfic, sinó cultural. Oi tan que s'ha de tenir respecte vers el multilingüisme tan proper actualment, però en cap cas s'ha de deixar que es perdi una llengua, un pensament. En aquest text no estic parlant d'imposició, sinó de reflexió lingüística, d'aquella mena de reflexió que seria convenient que tingués tothom en general, d'un cert respecte cap a la gent que acull diverses llengües sense haver de perdre la pròpia. El català ha estat moooooooolts cops una llengua marginada degut a personatges com Francu (sí, aquell desgraciat fill de la gran puta), Primo de Ribera i d'altres que més val no esmentar perquè sinó dedicaria aquest escrit a nombrar personatges que no mereixen ni tan sols ser nombrats. En fi, deia que ha estat una llengua marginada i oprimida. La imposició del castellà deguda a aquest seguit de personatges és, tal i com acabo de dir, una imposició. Jo en el meu escrit no parlo d'imposició,sinó de consciència lingüística, de respecte vers la llengua que acull altres llengues, parlo, si fa no fot, d'aquella gent que fa 40 anys que viu a Catalunya i que no han fet l'esforç mai, absolutament mai, de parlar el català, per això us parlo d'una utopia, del desig i la gràcia que m'hauria fet sempre que aquesta mena de gent entengués la importància que una llengua pot tenir en un moment donat, una llengua amb una llarga història al darrere. L'estat espanyol sí que ens ha ensenyat a imposar la seva llengua, i si no com s'explica la decadència d'escrits catalans durant el període de la il·lustració o durant el siglo de oro? Jo només parlo de mentalitzar a la gent que la sociolingüística catalana pot ésser diferent i que molts dels diners que malgasta el nostre "estimat" govern podrien ser destinats a conscienciar lingüísticaments als qui més ho necessiten i, de pas, donar alè a la nostra llengua.
Ah, per cert, m'he oblidat d'esmentar allò dels inspectors. Actualment, i l'estatut així ho va aprovar, ja n'hi ha de multes lingüístiques, multes de 30€, per exemple, multes que els propietaris prefereixen pagar abans que etiquetar i encartellar en català. Per la qual cosa, les sancions econòmiques de les quals us parlo són quelcom versemblants. Si deixem i permetem que la cosa segueixi per aquest cami pensa, sobretot tu Montse, que els teus fills és provable que no puguin ésser educats en català. La indiferència és la ignorància.
Perdona que t'ho digui, Fanny, pero d'indiferencia en el meu comentari no n'hi ha gents. Tant sols sorpresa davant la teva apologia a la dictadura sociolingüistica. Crec en la llibertat, i per sobre de tot, crec en la llibertat individual. Com a tal, no puc acceptar que s'imposi una llengua. Si, tu dius que no pq la paraula "imposició" te un contingut polític amb el que creus no estar estar d'acord. Però fes-te una mica d'autocritica. No és potser una imposició obligar a algú que ve de fóra apendre un idioma com a requisit vàlid per, per exemple, començar a treballar? No és una impossició obligar a aquella persona que amb el castella ja fa per anar visquent la seva miserable vida? No és una impossició que hi hagin 8 canals de tv tant sols en catala? i Tots els diaris en catala? et recordo, ja que tu tambe ho fas, que en epoca franquista TOTS els diaris eren en castella. No hi veus l'analogia? No ´la hi veus també amb el tema inspectors? Ho sento Fanny però hi han moltes coses en aquesta societat a arreglar i per les que lluitar si pretenem que hi hagi un respecte cap a la nostra llengua. I no t'enganyis, la llengua catalana ja actualment i sobretot d'aqui a un temps serà la llengua d'una èlit intel·lectual.I despres d'aixo desapareixerà. No es indiferencia, t'ho asseguro, mentre visqui fare tot el possible per lluitar per la meva llengua però no a partir de l'obligatorietat, tant sols (unic mitja vàlid!) a partir de la conscienciació i a partir del respecte. I per sobre de tot, abans que el meu pais, abans que la meva llengua, abans que qualsevol d'aquests convencionalismes estan les persones, els seus drets, la seva llibertat. I això, per a mi, encara que vagi en contra de la meva cultura, es inviolable. Ja hi han prous guerres com pq ens les creem a casa nostra.
Replenteja't la teva politica sociolinguistica. Diria que no es pas la millor de totes. I per sobre de tot, pensa que son persones aquelles que es neguen (sovint per simple ignorancia i sovint també per falta de temps, necessitat o ganes) a parlar el catala. Kant diu: "tracte a les persones com a fi i no com a mitjà". no tractis a les persones com a un mitja per aconseguir el teu fi que es salvar la llengua.
Salut!
Pensa una cosa, Montse, una actitud passiva com la teva ajuda a fer que la llengua desapareixi. Discrepo absolutament d'una cosa que jo considero molt heavy que has dit! La gent de fora que ve a viure aquí no apren el català perquè a catalunya el català ja no és necessari per viure ni per guanyar-se les garrofes! Això és injust, absolutament injust. Els qui venen aquí pensen "per què he d'aprendre el català si amb el castellà ja en faig prou!". Si el govern i totes les persones en general adopten una actitud tan passiva com la teva és normal que les llengües desapareixin. És molt bonic parlar de la llibertat, doncs jo et diré que m'agradaria que si algun dia he d'anar a judici pel que sigui vull poder expresar-me en català (actualment això no és possible), si algun dia escric un llibre vull escriure'l en català (perquè pensa que avui en dia molts escriptors catalans es passen al castellà perquè gaudeixen d'un public més ampli a Catalunya)... I així et podria dir moltes coses. Així,doncs, com goses parlar de llibertat? I tampoc entenc perquè se't fa tan estrany que els diaris siguin en català, no són en anglès a Anglaterra? i francès a França? I italià a Itàlia? I alemany a Alemanya? Si se't comença a fer estrany això potser és que hi ha alguna cosa que no va bé, no? I amb els canals de televisió passa absolutament el mateix! És molt fàcil mostrar-se altruista i cridar als quatre vents que vols LLIBERTAT, doncs el que encara és més fàcil, malgrat no ho sembli, és lluitar per aquests "impossobles" a través de no caure en conformismes i passimismes. Jo no podré sentir-me mai lliure a nivell individual si no puc expressar allò que penso, sento i sóc en la llengua que estimo que és la mateixa que ha aguantat heroicament el vagatge de les altres.
Mira, ja em cansa aquesta discussió. No soc passiva ni molt menys conformista. El q dic no es q mimporti una merda la llengua catalana, el que dic es que mimporten mes les persones. Es evident que s'ha de fer alguna cosa, però cal vigilar com la fas pq la linia entre el respecte i la conscienciació amb l'imposició i obligatorietat es molt fina, i segons quins metodes o objectius q proposes no els trobo ni interessants, ni necessaris, ni acceptables. es el metode el q critico, repeteixo per 50ena vegada pq es necessari davant de la teva capacitat sofista d'argumentar!. L'objectiu el compartim. Pero la forma d'arribar-hi ja et dic ara q no. Almenys jo defenso uns ideals, si mes no, mes nobles que el simple patriotisme el qual considero una gran estupidesa i un dels mals mes grans de la humanitat.
Ja veig que no ens posarem pas d'acord; tampoc és la meva intenció. El que em sobta és que se't faci estrany que hi hagi gent que reclami el que altres nacions tenen des de fa anys. No demano la lluna, tan sols una normalitat lingüística de la qual no gaudim ni gaudirem excusant-nos amb frases com "les persones primer".
I tots els altres que entreu en aquest blog; què opineu? (Montse, saps que si vols seguir opinant ho pots fer lliurement, ja m'agrada que discrepem en algunes coses perquè encara que hi hagi un petit debat vull que sàpigues que també n'aprenc de les teves paraules);)
bua us esteu flipant una mica els dues. Jo crec amb la normalitzaco linguistica que tant sen parla i tant de bo mai desapareixi el català, no ho vull pas!! nomes faltaria i sé ke d'aki uns anys no s'haura pas extinguit, ni sera tal com diu la montse una llengua d'elit, ja que el basc ara amteix està en pitjors condicions que el català, la parla molta menys gent i en canvi en cap moment es parlad e la desaparició del basc. Un cop una noia basca em va dir que el català estava normalitzat, si miravem des del punt de vista seu, el basc si que no està normalitzat. A euskadi la gent que parla basc son la gent dels pobles( sobretot guipuzcua i vizcaya) i alguens ciutats com bilbao i donosti; en canvi a catalunya a tot girona es parla moltissim el català, a barcelona a moltes zones tambe(clar si agafes pobles d'imigrants ke san convertit amb ciutats rotllo hospitalet, santa coloma etc.. no , pero a molts pobles tmb es aprla català i si nem baixant i cap a lleida tmb es parla molt mes català que castellà, ara clar si ens anem cap a valència o ses illes pq clar volem uns països catalans units no?? alla si que els catalanoparlants son pocs, de fet em va subtar el primer cop que va surtir el tema parlant amb un company de al uni que parla amb català i tal i em va dir que ells no volen pas la independencia ni res daixo, que es des daki ke els i volem donar la independencia pero que des dalla no hi ha pas gent que es mogui epr això, i el tiu es del vostre/nostre "rotllo"; no sé en fi, que sense imposicions jo no crec qe al 2050 estiguem ni amb la situacio franquista que diu la fanni, ni tampoc en la situacio pesimista de la montse: tota manera sort que no tothom lluita per la terra com ho feu vosaltres eh...
Publica un comentari a l'entrada