
24 de juliol 2006
“Ningú no es pot sentir lliure si el seu poble no és lliure”. Valentí Almirall

18 de juliol 2006
SENTIR...
Em pregunto què serà dels meus somnis ara que els veig més lluny... Estan gairebé tan lluny que ja no els puc percebre amb els sentits. La vida em castiga per voler créixer, per voler entendre, per intentar agafar més aire del que necessito per viure. Intento escalar tan lluny que ensopego amb la primera pedra. I ploro. Ploro molt. Ploro perquè veig que el meu esforç no acaba de donar el seu fruït. I ploro, ploro perquè la vida és com un mar immens i jo hi perduro desconcertada al mig. La força m’abandona quan més la necessito, quan acabo de plorar i m’adono que tot segueix igual. Vull estimar-me la vida per tot el que m’ha donat i pel que encara em deu, pel que m’ha pres sense demanar-me permís. Avui no tinc ganes de pensar, des de fa dies que no tinc ganes de pensar, només de sentir i d’estimar. Ja que els somnis estan massa lluny com per poder afirmar coherentment que visc d’ells, el que dóna sentit als meus passos no és més que l’amor dels qui estimo i, evidentment, dels qui m’estimen. El sentit, doncs, de la meva vida rau en el que sento en cada moment, rau en el que mai deixo de sentir.
WILLIAM SHAKESPEARE. Hamlet
...
Ser o no ser: aquest es el problema:
saber si, a l’esperit, li es mes notable sofrir
els cops i els dards de la ultratjant Fortuna,
o alçar-se en armes contra un mar d’afliccions
i eliminar-les combatent. Morir, dormir;
res mes que això, i amb un son aturar
els sofriments del cor i els mil dolors connaturals
heretats per la carn. Això fora un final
a desitjar devotament. Morir, dormir: dormir
i potser somniar; aquest es el destorb,
perquè els somnis que habiten en el son de la mort
- un cop ja ens hem després d’aquesta pell mortal-
ens imposen respecte. Es aquest pensament,
que dona a la calamitat una vida llarga,
perquè, si no, qui podria aguantar
les fuetades, i les burles d’aquests temps,
l’insult de l’opressor, l’ultratge del superb,
el sofriment de l’amor menystingut,
la lentitud de la justícia,
la impertinència dels poderosos, i el desdeny
que el mèrit pacient rep dels indignes,
si pogués ell mateix saldar el seu compte
amb una simple daga? Qui en portaria el pes
amb queixes i suors durant tota una vida extenuada,
si no fos per la por d’alguna cosa mes enllà de la mort?
La mort, aquest país no descobert, que no permet tornar
de les seves fronteres a cap dels viatgers,
i que confon la voluntat
i fa que suportem els mals presents
mes que anar cap a uns altres que ens son desconeguts.
Així, la consciència ens fa covards a tots
i el bon color natiu de la decisió
queda esblaimat pel pàl·lid deix del pensament;
i les altes empreses importants,
per aquesta raó, desvien llurs corrents
i perden el nom d’acció. Però ara, silenci:
la bella Ofèlia! Nimfa, que siguin recordats
els meus pecats en les teves pregaries.

17 de juliol 2006
CRÍTICA TEATRAL DE LA FAM
Joan Oliver fou molt conegut per la seva obra dramàtica i poètica escrita amb el pseudònim Pere IV. Va publicar diverses obres de teatre i breus peces en relació a la guerra (les quals eren anònimes). Volia que el teatre a Barcelona assumís una normalitat equiparable amb la de la resta d’Europa malgrat la manca de tradició, que venia donada per les circumstàncies polítiques i socials i, també, per la falta de locals i empresaris capaços d’arriscar-se a apostar pel teatre.
El 1938 Joan Oliver va guanyar el premi del teatre català a la comèdia amb una obra anomenada La Fam. Clarament condicionada pel context històric, La Fam no renunciava a la qualitat literària a l’hora de narrar diverses etapes d’una revolució.
Durant els anys 20 i 30 hi havia una crispació social i el sentiment obrer estava armat ideològicament. Així, doncs, aquesta obra és el reflex de la revolució de Barcelona duta a terme per la classe obrera. Però Oliver no vol estar essencialment forçat a reproduir una pàgina de la història tal qual, com si fos una crònica, ell ens explica una història que sorgeix a partir d’aquesta revolució; la història d’un home, Samsó, que vol ser lliure.
El motiu pel qual els noms dels carrers d’aquesta obra no coincideixen amb els de Barcelona és perquè Joan Oliver tenia la intenció d’universalitzar La Fam, fer-la propera a qualsevol conflicte bèl·lic de qualsevol lloc del món. Així, doncs, la revolució que ens narra no té, veritablement, ni espai ni temps.
Sembla indubtable que La Fam és una peça constituïda des d’una perspectiva dramàtica en què l’autor té en compte l’experiència expressionista. Podríem creure que Oliver hi va accedir a través d’aquells dramaturgs francesos (Lenormand, Gantillon o Pellerin) algunes obres dels quals revelen una certa influència d’aquest corrent fonamentalment germànic del teatre d’entreguerres.
En La Fam els personatges estan molt ben aconseguits psicològicament parlant, ja que cada un té la seva funció. N’hi ha tres de principals: en Samsó, la Lupa i en Nel. Pel que fa al Samsó el podríem definir com un anarquista individualista que no vol ni drets ni deures, actua amb ironia i es mira als altres personatges amb escepticisme. Quan arriba a ser conegut no s’aprofita d’aquest fet. Té una actitud passiva durant tota l’obra, el mateix menyspreu que té de la mort el té de la vida, i el seu màxim objectiu és el present immediat. La Lupa ens avança els fets que passaran. És el personatge que coneix més bé a Samsó i a mida que es va desenvolupant l’obra s’adona que Samsó no actua, que és un personatge, tal i com s’ha esmentat abans, passiu. La Lupa, tot i estar al costat de Samsó, sent un sentiment d’irritació vers ell i s’adona que ella s’està comportant d’una manera que detesta, com si fos una d’aquelles dones tradicionals que segueixen al costat del seu marit tot i que aquest hagi tingut una història d’amor amb una altra dona més jove. En Nel és l’altre personatge principal. És el primer home de Lupa, la qual l’abandona per Samsó. Nel, vençut per la por, perd el seu lloc per covardia, però alhora és qui converteix Samsó en un personatge útil. És una persona grandiloqüent; es serveix de grans paraules i grans frases davant l’escepticisme de Samsó.
Deixant de banda els personatges, l’objectiu de La Fam és conscienciar als espectadors del preu que s’ha de pagar per ser lliure. Aquesta reacció que busca i aconsegueix Oliver és diferent de la del teatre burgès europeu, que es basava en el sentimentalisme. La Fam és una obra èpica, situa el muntatge dins una tradició amb la qual l’autor té contactes ideològics. En aquesta obra no apareixen els tres actes connònics. S’empra la representació de l’acció en diversos plans, l’ús de projeccions.
Amb La Fam, Oliver redacta la peça més important del teatre català del període de la Guerra Civil. A més, l’obra és un text determinat per la complexa realitat ideològica, política i social que caracteritza la societat catalana del moment. Per tant, és una obra atenta a les circumstàncies històriques del temps en què va ser escrita i que, sens dubte, pretén adreçar-se als nuclis dirigents capaços de reflexionar sobre les ambigüitats i els problemes originats en la societat catalana pel conflicte bèl·lic i per la revolució.
Pel que fa a la posada en escena de La Fam al Teatre Nacional de Catalunya, que s’està duent a terme aquests dies, apareixen un seguit de canvis respecte a l’obra original escrita. Un exemple clau és la música, que acompanya els fets que van succeint. A l’obra que va escriure Joan Oliver no apareix cap escena acompanyada de música. Un altre aspecte que cal ressaltar és que no es fa cap esment dels fets d’abril, mentre que a l’obra de Pere IV sí. Pel que fa als personatges, la innovació més evident és el fet que Astals és una dona. Quan hom llegeix l’obra concep aquest personatge secundari com un home, ja que se’n va a les barricades. El fet que el director hagi decidit fer aquest canvi ha modificat la conceptualització que els espectadors tenen de Lupa, doncs rebaixa la seva condició social com a dona.
Els recursos tècnics que s’empren al TNC són immillorables: un escenari rotatiu, diversos plans, una il·luminació que crea un seguit d’efectes inacabables.... I, malgrat tot, la representació s’ajusta força a l’obra original escrita, on situen a l’espectador en un ambient de revolució, submergint-lo en un determinat context històric. Així, doncs, a qui no l’interessa veure actors tan prestigiosos com en Marc Martínez fent de Samsó? La revolució es fa ara al TNC; la revolució dels pensaments ideològics...
14 de juliol 2006
ELS TEUS ULLS

13 de juliol 2006
OPINEU SOBRE LA CULTURA!!!
Benvolguts amics m'agradaria que entressiu al blog: http://elmussolsapmetafisica.blogspot.com i llegíssiu l'escrit que parla sobre la cultura. Està molt ben redactat i diu coses que estan molt bé. És interessant que opineu en aquell blog, doncs la Montse fa una meditació sobre la cultura increïblement bona. Jo ja he opinat, a què espereu vosaltres?! No us faci mandra que val molt la pena.
12 de juliol 2006
TOT PASSA

11 de juliol 2006
JO TEM LA NIT, PERÒ LA NIT M’EMPORTA de J. V. FOIX

Kimeras By Mireia Ortga

REALIDAD By Mireia Ortega
Pendiente de ti
De una llamada
No puedo evitar
mirarte y temblar
No quiero evitar
Tenerte y soñar
Pendiente de ti
De tu mirada
No es amor
pero te siento dentro
No deseo escapar
De la carcel de tus brazos....
Cuando no estamos a solas
Cuando la gente nos rodea
Y tu siempre me miras
Y siempre me doy cuenta
Que tus besos saben a mentiras
Este juego que empezamos
Este espinoso camino
Te conozco y se....
Que no eres como te imagino
Que solo te intereso por los las noches
Cuando nadie nos ve... escondidos..
No se que me gusta de ti
Pero se que eres arrogante
Que combiertes en juego
Las cosas que son importantes
By Mireia Ortega
Algunes frases interessants
"La llibertat és com la vida, només la mereix qui sap seduir-la tots els dies" (GOETHE)
"No puc canviar la direcció del vent, però sí ajustar les meves veles per arribar sempre al meu destí" (JAMES DEAN)
"A vegades es treballa tota una vida per avançar només un metre, però així van créixer les grans muntanyes, avançant segle a segle, metre a metre" (ANÒNIM)
"Estima'm o odia'm, però lliura'm de la teva indiferència" (LIBBIE FUDIM)
Et vaig prometre la lluna By Eduard Montero

By Gerard Hernàndez

Aquest és l'últim by Eduard Montero
“Aquest és l´últim cigarret que fumo”
Pensava mentre se l´encenia. Ja era de nit, i assegut al sofà de casa, mirava la lluna i les estrelles per la finestra. Quin silenci... Quina pau...
Feia temps que no se sentia així, sense pressions ni tensions, tranquil, ell sol. Sense ningú que li recordés els seus errors, ni li retragués els seus defectes.
Enrera quedaven les decepcions. Ja no li preocupava trobar el seu camí. Ja no havia de veure com els somnis se li escapaven de les mans. Ja no era ni tan sols ell mateix.
Qui era doncs?
Un home mirant al cel fumant-se un cigarret, en una sala amb el terra ple de sang, la mateixa sang que li sortia dels turmells, tallats feia poc.
El cigarret s´acabava al mateix ritme que la seva vida...Ja faltava poc...li pesaven els ulls...els braços li flaquejaven...li caigué el cigarret, apagant-se en la sang...Finalment el seu cos es desplomà de costat sobre el sofà.
Ja era de nit, i ajagut al sofà de casa, ja no podia mirar la lluna i les estrelles per la finestra. Quin silenci...Quina pau....
By EDUARD MONTERO
BENVINGUTS/DES

QUÈ ÉS PER MI VIURE
Visc intentant no tancar els ulls en cap moment per no perdre'm les poques coses bones que té viure.
Visc en silenci enmig d'una vida de crits.
Visc de l'amor dels qui m'estimen i de l'odi dels qui no ho fan.
Visc del que mai he estat per intentar trobar-me.
Visc, potser com tots, d'honors que no acaben de vestir el meu esperit,
Visc desconcertada enmig d'una lògica permanent.
Visc amb por de deixar-ne de tenir algun dia.
Visc amb els punys apretats perquè no s'escapi tot el que m'ha costat tant d'agafar.
Vsic perplexa davant del que constament canvia.
Visc del que no m'ompla per no sentir-me buida.
Visc reafirmant totes i cada una de les meves decisions.
Visc per mi perquè els altres no ho hagin de fer.
Visc inconscientment estones de felicitat.
Visc... Bé, simplement visc per viure.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)